Actualiteit
December 2011
Johannes: geestelijk evangelie op basis van feiten
31-12-2011
Is het Johannesevangelie veel meer een geestelijk dan een historisch evangelie?
Augustinus als ervaren pedagoog
27-12-2011
Studie als geestelijke oefening, gericht op de verandering van het léven. Welke docent zou er niet jaloers op zijn als hij dat effect in het leven van zijn student zag? Voor kerkvader Augustinus was levensvernieuwing het doel van onderwijs. En vooral: intieme kennis van God.
November 2011
Vrijspraak voor beschuldiging christendom van plagiaat wegens gebrek aan bewijs
26-11-2011
In sommige kringen is het een populaire mening dat ook het christelijke geloof niet meer is dan een kopie van een of andere zogeheten mysteriegodsdienst. Maar is dat terecht?
De troon van Pergamum
05-11-2011
Op een heuvel, 300 meter boven de Turkse stad Bergama, liggen de resten van de antieke stad Pergamum. Van de tempel, die in 129 na Christus ter ere van keizer Trajanus werd gebouw, staan alleen nog een paar zuilen overeind. De christelijke gemeente is helemaal verdwenen.
Oktober 2011
Dít leer je van de Vroege Kerk
04-10-2011
Het vroege christendom - is dat niet iets 'uit de oude doos'? Vier deskundigen bewijzen het tegendeel aan de hand van actuele lessen uit de eerste eeuwen.
"Oudste christelijke inscriptie gevonden"
03-10-2011
Onderzoekers hebben in Rome naar eigen zeggen de oudste christelijke inscriptie in steen gevonden. De steen die gedateerd wordt in de tweede helft van de tweede eeuw na Christus, is in beheer bij het Capitolijnse Museum (Musei Capitolini) in Rome.
Augustus 2011
Apologetiek Vroege Kerk: Redeneren in het licht van Gods daden
27-08-2011
Wat kunnen we leren van de apologeten uit de Vroege Kerk?
Juli 2011
Mogelijk graf van apostel Filippus ontdekt
27-07-2011
Italiaanse archeologen beweren het graf van de apostel Filippus ontdekt te hebben bij de resten van de oude stad Hierapolis, nabij de Turkse stad Pamukkale, in het zuidwesten van Turkije.
Mei 2011
"Uitverkiezing maakt dankbaar en nederig"
20-05-2011
De leer van de uitverkiezing bij Augustinus maakt mensen niet onzeker of passief, maar dankbaar en nederig, juist stimulerend om te volharden in de genade. Daarbij is verkiezing geen individualistisch gebeuren, maar wordt ze beleefd in de gemeenschap.
CPO-congres kerkvaders: Mensen verlangen naar directe bronnen
19-05-2011
Mensen verlangen naar directe bronnen en laven zich daar waar ze direct voedsel ontvangen, aldus prof. dr. W. J. Janse. Hij illustreerde er gisteravond in Utrecht de relevantie van de kerkvaders mee.
Kerkgebouw uitgegraven in verdwenen stad Laodicea
18-05-2011
Turkse archeologen hebben op de plaats waar in de eerste eeuwen na Christus de stad Laodicea lag, de restanten van een kerk ontdekt. Volgens opgravingsleider Celal Simsek is het bedehuis gebouwd tussen 313 en 320, direct na het einde van een periode waarin christenen werden vervolgd.
Patristisch congres over vorming mens
18-05-2011
Het Centrum voor Patristisch Onderzoek (CPO) houdt deze week in Utrecht zijn eerste internationale congres. Er zijn 35 sprekers uit 10 landen en van 13 universiteiten.
April 2011
"Laatste Avondmaal was op woensdag"
20-04-2011
Het Laatste Avondmaal van Jezus met Zijn discipelen had niet plaats op Witte Donderdag, maar een dag eerder, stelt een christelijke Britse natuurwetenschapper.
Vroege Kerk had opmerkelijk vertrouwen in kracht Schrifttekst
13-04-2011
In de Vroege Kerk konden de meeste mensen niet lezen of schrijven. De kerk leefde bij het gesproken Woord. Toch betekende dat volgens Morwenna Ludlow niet dat de Schrift geen gezag had.
Maart 2011
Zondag in Vroege Kerk heilige dag in plaats van sabbat
04-03-2011
De kerk zag vanaf het begin de zondag als heilige dag die in de plaats kwam van de sabbat, zegt prof. dr. Benno Zuiddam in een reactie op mr. drs. P. Verhoeve en dr. W. Th. Moehn.
Februari 2011
Vier evangeliën verdienden het om richtsnoer te zijn
26-02-2011
Waarom staan er maar vier evangeliën in de Bijbel? Er zijn toch veel meer evangeliën geschreven?
Vroege Kerk werkte en kerkte op zondag
26-02-2011
De Vroege Kerk onderhield de zondag al als rustdag, zo stelt prof. dr. Benno Zuiddam (RD 19-2). Volgens mr. drs. P. Verhoeve en dr. W. Th. Moehn was dit eerder uitzondering dan regel.
Vroege Kerk onderhield zondag al als rustdag
19-02-2011
De Vroege Kerk zag het onderhouden van de zondag lang voor keizer Constantijn als een apostolische instelling. Primaire bronnen vanaf de tweede eeuw geven dit reeds aan, aldus prof. dr. Benno Zuiddam.
"Zondag in Vroege Kerk geen rustdag"
02-02-2011
Een rustdag: dat was de zondag in de Vroege Kerk bepaald niet. "Dat stond gelijk aan zelfmoord. Er werd gewoon gewerkt." Dr. W. H. Th. Moehn hield dinsdag in Leiden het eerste van zes colleges over twintig eeuwen theologiseren over sabbat en zondag.
Januari 2011
Kerkvorst Sidonius stelde houvast in de kerk centraal
27-01-2011
De Gallo-Romeinse bisschop Sidonius Apollinaris was een leidende figuur in een bijzondere periode. Terwijl het Romeinse Rijk instortte, slaagde hij erin een belangrijke rol in maatschappij en kerk te blijven spelen. Tot en met zaterdag staat de kerkvorst centraal tijdens een wetenschappelijk congres in Amsterdam.
Apologeten: aanpassen of afrekenen
25-01-2011
Zo'n 1900 jaar geleden werd Justinus Martyr (Justinus de Martelaar) Flavia Neapolis in Palestina geboren. Vijftig jaar later zag Tertullianus in Carthago in Noord-Afrika het levenslicht. Beide Bijbeluitleggers staan bekend als apologeten, verdedigers van het christelijke geloof. Maar hun visie op verdedigen was niet gelijk. Justinus liet zich door de Griekse filosofie beïnvloeden, Tertullianus volgde een heel andere koers.
De eerste christelijke polemiek met de islam
19-01-2011
In de fraaie tweetalige reeks Ad Fontes van Uitgeverij Meinema verscheen dit actuele en zeer interessante nieuwe deel, vertaald en toegelicht door Michiel Op de Coul (classicus, gastonderzoeker, verbonden aan het CPO) en Marcel Poorthuis (hoogleraar Interreligieuze dialoog).