Actualiteit

Juli 2020

Martelaren houden ons op een ernstige manier bij de les

  04-07-2020

In de inleiding van "Aansporing tot het martelaarschap" treft Luite Kooij direct de goede toon. Het christelijk martelaarschap is historisch gezien in het vroege christendom terug te vinden.

Lees meer


April 2020

Duistere handel in snippers papyri

  28-04-2020

Papyroloog en classicus Dirk Obbink is opgepakt geweest op verdenking van diefstal van papyri, bleek half april. De Nederlandse historicus Jona Lendering waarschuwt al langer tegen Obbink en trawanten, onder meer in zijn boek "Bedrieglijk echt".

Lees meer


Maart 2020

Pandemieën troffen ook het Romeinse Rijk

  06-03-2020

Corona, SARS, ebola, zika, Mexicaanse griep. Jaar na jaar worden we door nieuwe epidemieën opgeschrikt. Nieuw is dat niet. Ook vroeger waarden ziekten rond die verwerden tot pandemieën, wereldwijde epidemieën met grote gevolgen.

Lees meer


Februari 2020

Uitleg: eeuwenlange strijd tussen Oost en West over "filioque"

  28-02-2020

De Heilige Geest gaat niet alleen uit van de Vader maar ook van de Zoon. Deze belijdenis is in het Latijn verwoord met het "filioque" (letterlijk: en van de Zoon). De toevoeging van dit woord leidde tot het grote schisma in 1054. Een aantal historische markeringspunten in het conflict op een rij.

Lees meer

Terug naar bronnen van kerkvaders om "filioque" op te lossen

  28-02-2020

Gaat de Heilige Geest van de Vader of van de Zoon uit? Volgens de Zuid-Koreaanse promovendus Chungman Lee is het oude vraagstuk met behulp van de kerkvaders op te lossen. "Terug dus naar de bronnen."

Lees meer


Actualiteit archief
Uitgelicht