Actualiteit

Oktober 2020

Vroege Kerk kwam ook al in kleine groepen samen

  13-10-2020

Sinds vorige week geldt voor kerken het advies om met niet meer dan dertig mensen samen te komen. De reacties daarop lopen uiteen van begrip tot teleurstelling en boosheid. Het valt ook moeilijk uit te leggen dat kerkgebouwen doordeweeks als museum tien keer meer bezoekers mogen ontvangen dan voor een kerkdienst op zondag. Maar zolang de tweede golf van coronabesmettingen onverminderd doorrolt, valt een versoepeling niet te verwachten. Kerken doen er daarom goed aan opnieuw creatief naar alternatieven te zoeken. Inspiratie daarvoor kunnen ze halen uit eerste-eeuwse praktijken van samenkomen.

Lees meer

"Christenen niet massaal vervolgd in Romeinse Rijk"

  09-10-2020

Christenen bedreigden in het Romeinse Rijk de rust en stabiliteit, maar ze werden niet massaal vervolgd. "Keizers waren vaak niet bijzonder proactief en waren afhankelijk van lokale bestuurders", stelt promovenda Renske Janssen.

Lees meer


Juli 2020

Martelaren houden ons op een ernstige manier bij de les

  04-07-2020

In de inleiding van "Aansporing tot het martelaarschap" treft Luite Kooij direct de goede toon. Het christelijk martelaarschap is historisch gezien in het vroege christendom terug te vinden.

Lees meer


April 2020

Duistere handel in snippers papyri

  28-04-2020

Papyroloog en classicus Dirk Obbink is opgepakt geweest op verdenking van diefstal van papyri, bleek half april. De Nederlandse historicus Jona Lendering waarschuwt al langer tegen Obbink en trawanten, onder meer in zijn boek "Bedrieglijk echt".

Lees meer


Maart 2020

Pandemieën troffen ook het Romeinse Rijk

  06-03-2020

Corona, SARS, ebola, zika, Mexicaanse griep. Jaar na jaar worden we door nieuwe epidemieën opgeschrikt. Nieuw is dat niet. Ook vroeger waarden ziekten rond die verwerden tot pandemieën, wereldwijde epidemieën met grote gevolgen.

Lees meer


Actualiteit archief
Uitgelicht