Naar het contemplatieve leven
Afzondering in Cassiciacum | De alleenspraken | Het doopsel | Terugkeer naar het vaderland | De dood van Monnika | Oponthoud te Rome | De gemeenschap te TagasteAfzondering in Cassiciacum
In deze tijd begon Augustinus met schrijven, namelijk filosofische dialogen. Deze werken zijn de vruchten van de gesprekken die hij met de hele groep voerde. De groep bestond uit Monnika, de enige vrouw van het gezelschap, Alypius, die af en toe echter weg moest vanwege zijn werk in Milaan, Licentius, de zoon van Romanianus, Trigetius, Navigius, Augustinus' broer, zijn twee neven Lastidianus en Rusticus, en zijn zoon Adeodatus. Als gelovige was Monnika het voorbeeld van de echte liefde tot de 'filosofie', waarbij de filosofie de liefde tot de Wijsheid is en de Wijsheid is God. Augustinus zag haar als het superieure lid van de groep.
Tijdens de gesprekken was Augustinus vaak de gespreksleider. De gespreksstof bestond uit filosofische thema's waarmee hij zelf al eens geworsteld had. Een stenograaf noteerde het gesprek. Al snel leidden de gesprekken tot Augustinus' eerste boek, Contra Academicos (Tegen de Academici), een boek dat hij opdroeg aan Romanianus en waarin hij het opneemt tegen de filosofie van de Nieuwe Academie. Een ander gesprek over het geluk, waarbij het geluk volgens Augustinus nauw samenhangt met de Waarheid en God, leverde het werk De beata vita (Over het gelukzalige leven) op. Augustinus was erg onder de indruk van de schoonheid van de natuur. Het nachtelijke gesprek met Licentius en Trigetius over de harmonie van de wetten van het heelal was de aanzet tot het werk De ordine (Over de orde). De orde is het gevolg van de voorzienigheid. Bij de gesprekken die Augustinus met de groep voerde, was hij zich terdege bewust van het schoolse karakter van de gevoerde dialogen. Hieruit blijkt maar weer dat hij zijn afkomst niet verloochende.
Licentius heeft op een gegeven moment de groep verlaten.
De alleenspraken (Soliloquia)
Toen Augustinus terugkeerde naar Milaan, dit vanwege het zogenaamde catechumenaat, schreef hij het werk De immortalitate animae (Over de onsterfelijkheid van de ziel). Het is een studie naar de oorsprong en de natuur van de ziel. Volgens Augustinus zijn ziel en lichaam één wezen.
Het doopsel
Terugkeer naar het vaderland
De dood van Monnika
Ondanks haar wens heeft Monnika later een voornaam graf in Ostia gekregen. Na de begrafenis ging Augustinus naar Rome. De graaf van Africa had partij gekozen voor de opstandige Maximus die de keizerlijke troon opeiste. Hierdoor was er geen scheepvaartverkeer meer mogelijk naar Africa. Augustinus zat daarom tot de dood van Maximus vast in Rome (387-388).
Oponthoud te Rome
Augustinus' werkzaamheden zijn in deze tijd niet alleen filosofisch van karakter, het is tevens een strijd tegen de hypocriete moraal van het Manicheïsme. Uiteindelijk zou hij meer dan twintig boeken tegen het Manicheïsme schrijven.
De gemeenschap te Tagaste
Ondertussen ging Augustinus verder met de ontwikkeling van zijn literaire kwaliteiten. Hij voltooide diverse werken, maar schreef ook nieuwe (o.a. De Musica, over de muziek). Maar hij maakte vooral een grondige studie van het Manicheïsme, in het bijzonder bekritiseerde hij hun onnauwkeurige schriftuitleg. Dit leidde tot het werk De genesi contra Manichaeos (Het boek Genesis tegen de Manicheeërs), een commentaar op het boek Genesis. Hij ging ook in op vragen van zijn vriend Romanianus, zoals wat is de ware godsdienst, wat leidde tot De vera religione (Over de ware godsdienst). Hierin geeft Augustinus een beschrijving van het christelijke geloof. Ook ging hij in op de pedagogische problematiek. Volgens hem is Christus de ware leermeester. Dit soort dingen besprak hij met zijn inmiddels 16 jaar oude zoon Adeodatus en hij legde het vast in De Magistro (De meester).
Ondertussen deden er tal van geruchten over Augustinus de ronde in Tagaste. Mensen kwamen met tal van vragen naar hem toe. In deze tijd stierven zijn vriend Nebridius en zijn zoon Adeodatus. Bijzonderheden hierover zijn ons niet bekend.
Laatste nieuws
Uitgelicht
Actualiteit archief