Boeken over de vroege kerk

Bevrijd en gebonden

Titel
Bevrijd en gebonden
Ondertitel
De Kerk Van Constantijn 4E En 5E Eeuw Na Christus
Auteur(s)
Trouillez, P.
Uitgever
Davidsfonds
Jaar
2006
Druk
1
Pagina's
308 pagina's
Taal
Nederlands
EAN
9789058264312

Samenvatting

Een scharniermoment in de geschiedenis van de Kerk

De positieve én negatieve gevolgen van de spectaculaire groei van het christendom


Hoe is een gelovige gemeenschap van miljoenen christenen ooit kunnen ontstaan uit een groep van 12 apostelen en een handvol volgelingen? Een fascinerende vraag.

Pierre Trouillez begeleidt ons in de zoektocht naar het antwoord. Na drie eeuwen overleven als marginale en vaak verdachte religieuze groep, begint de christelijke Kerk vanaf 313 aan haar veroveringstocht van de hele maatschappij. Keizer Constantijn doet aan positieve discriminatie: er worden muntstukken geslagen met Christusafbeeldingen, kerken verrijzen, geestelijken moeten niet langer gemeenschapsdiensten uitvoeren, de georganiseerde liefdadigheid is een feit… Het religieuze beleid van Constantijn kan men best kwalificeren als een van de grootste verrassingen in de geschiedenis.

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: de kerk kan de liefdevolle gemeenschap van broeders en zusters niet realiseren in een samenleving waar de verruwing groeit door armoede en uitsluiting. Konkelende clerici en ethisch lakse gelovigen brengen de christelijke gemeenschap in diskrediet.

Bevrijd en gebonden. De kerk van Constantijn brengt een wervelend totaalbeeld van de wellicht belangrijkste scharnierperiode uit onze westerse geschiedenis.

PIERRE TROUILLEZ is doctor in de Godgeleerdheid en docent Kerkelijke Oudheid en Dogmatiek. Bevrijd en gebonden. De Kerk van Constantijn is het vervolg op het succesvolle Van Petrus tot Constantijn. De eerste christenen.

Bestellen bij Bol.com