Begrip | Judas-evangelie
Judas-evangelie
10 relevante onderdelen gevonden voor het begrip 'Judas-evangelie'
Het is alweer enige jaren geleden dat National Geographic nogal wat ophefcreëerde met de vondst van het Judas-evangelie. Ik kan me nog goed heugen dat ik niet kon wachten leer de tekst publiekelijk werd gemaakt. Mits authentiek, betrof het immers een vroeg geschrift dat alleen al om historische redenen de aandacht verdiende. Wat mij echter […]
Zelden worden de woorden 'spectaculair' en 'kerkgeschiedenis' met elkaar in verband gebracht, maar sinds kort gebeurt het. Er is een stokoude kopie opgedoken van een verloren gewaand geschrift uit de tweede eeuw: het Evangelie van Judas. Experts spreken van "explosief" en "onthullend" materiaal. Wat zijn de feiten rond deze fascinerende vondst?
Het geheime verslag van de openbaring die Jezus in gesprek met Judas Iskariot vertelde tijdens de week voorafgaande aan de drie dagen dat hij Pasen vierde.
We moeten niet doen alsof het pas ontdekte Judas-evangelie een serieuze beschrijving geeft van de dood van Jezus. Het moet vooral gelezen worden als protest tegen de slechte reputatie van Judas. Het onlangs bekendgemaakte evangelie van Judas is volgens deskundigen afkomstig van gnostici van de tweede eeuw van de jaartelling. Professor Hans van Oort voegt daaraan toe dat diverse ideeën nog ouder zijn en voor een deel zijn te verbinden met voorstellingen die leefden in de christelijke oergemeente van Jeruzalem. Hij wijst dan op het gebruik van de heilige Naam (kennelijk de joodse naam van God, JHWH) die wordt gegeven aan Jezus. Dit element komt ook elders in het vroege christendom voor.
Het nieuw ontdekte Judasevangelie is waarschijnlijk terug te voeren op de christelijke oergemeente van Jeruzalem. De Nijmeegse hoogleraar Hans van Oort, een van de weinigen die de tekst zelf heeft gezien, beschrijft de vondst.
Het oeroude evangelie van Judas toont een andere Judas dan de verrader uit de Bijbel. Bovendien biedt het document een inkijkje in het vroegste christendom. Vandaag wordt het Judasevangelie in Washington openbaar gemaakt. In een interview met Trouw gaat onderzoeker Hans van Oort voor het eerst in op de grote betekenis van de vondst hiervan. Van Oort is hoogleraar patristiek en gnostiek in Nijmegen. Hij heeft als een van de weinigen de tekst gezien.
De vondst van het Evangelie van Judas is spectaculair voor wetenschappers, en voor anderen is het 'leuker dan de Da Vinci Code', zegt professor Hans van Oort. Vandaag wordt de Judas-tekst publiek gemaakt.