Kerkgebouw uitgegraven in verdwenen stad Laodicea1

Turkse archeologen hebben op de plaats waar in de eerste eeuwen na Christus de stad Laodicea lag, de restanten van een kerk ontdekt. Volgens opgravingsleider Celal Simsek is het bedehuis gebouwd tussen 313 en 320, direct na het einde van een periode waarin christenen werden vervolgd.

Het Duitse persbureau KNA stelt woensdag dat het bouwwerk tot de oudst bekende restanten hoort van christelijke kerken in de wereld. In tegenstelling tot andere kerken uit de vierde eeuw is deze kerk eeuwenlang bedekt geweest met aarde. Daardoor zou de toestand van het bouwwerk aanmerkelijk beter zijn dan andere nog bestaande resten van vroeg-christelijke kerken.

Nadat de kerk vorig jaar werd ontdekt, startte het uitgraafwerk. Mogelijk wordt het voormalige bedehuis volgend jaar opengesteld voor bezichtiging. Vanwege de betekenis van het bouwwerk voor het Christendom in Turkije wordt de Paus wellicht uitgenodigd voor de heropening van het gebouw, aldus opgravingsleider Simsek.

De verdwenen stad Laodicea is één van de zeven gemeenten in Klein-Azië waarover de apostel Johannes op gezag van Christus schrijft in het Bijbelboek Openbaringen. Laodicea ligt in het Zuid-Westen van Turkije in de buurt van de stad Denizli.

Bron

1