Actualiteit
Juli 2024
De eerste grote ketter van de kerk spreekt nog mensen aan
05-07-2024
Marcion (85-160) was een van de meest invloedrijke christelijke ketters. In het artikel De eerste grote ketter van de kerk spreekt nog mensen aan. ‘Moeten we niet gaan doen zoals Marcion?’ in het Nederlands Dagblad van vrijdag 5 juli 2024 schreef Dick Schinkelshoek over hem.
November 2023
Eén van de opmerkelijkste kenmerken van vroegchristelijke handschriften
27-11-2023
In een artikel op zijn blog Canon Fodder gaat Michael J. Kruger, professor Nieuwe Testament en vroege christendom aan de Reformed Theological Seminary, Charlotte, NC, Amerika, in op het fenomeen van de zogenaamde "nomina sacra". De "nomina sacra" omvatten de afkorting van heilige namen zoals "God", "Heer", "Christus" en "Jezus" door middel van een specifieke methode, waarbij de eerste en laatste letters van de namen met een horizontale streep erboven worden gebruikt.
Archeologische bewijzen voor vrouwelijke diakens in vroegchristelijke kerk
20-11-2023
Archeologen hebben bij de Israëlische havenstad Aschdod de fundamenten van een vierde- of vijfde-eeuwse basiliek ontdekt, inmiddels al de 'Kerk van de diaconessen' genoemd.
September 2023
Retraite GZB: Leren van gebedspraktijk van Augustinus en Ambrosius
06-09-2023
Tijdens een retraite in Zeist, georganiseerd door de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) voor predikanten en kerkelijk werkers, belichtte emeritus predikant dr. A.J. Plaisier het belang van gebedspraktijken uit de tijd vóór de Reformatie.
Juni 2023
Waarom werden mensen in de eerste eeuwen christen?
23-06-2023
In de eerste eeuwen van onze jaartelling hadden mensen verschillende redenen om zich aan te sluiten bij het christendom. Voor zijn afscheidsrede als hoogleraar Nieuwe Testament en onderzoekshoogleraar Vroege Christendom aan de Protestantse Theologische Universiteit deed Riemer Roukema onderzoek naar deze redenen. Waarom werden mensen in de eerste eeuwen christen? In een interview aan het Nederlands Dagblad ging hij in op dit onderzoek.
April 2022
Augustinus: Wees als christen trouwe maar kritische burger
05-04-2022
Een van Augustinus’ drie kerkmodellen betrof de verhouding tussen de aardse stad en de stad Gods. Dit werd een richtsnoer voor reflectie op de relatie tussen staat en kerk en tussen de aardse en de hemelse kerk.
Maart 2022
Jezus in Arabië: het volgen van de verspreiding van het christendom in de woestijn
13-03-2022
Tot op heden vormen diverse literaire bronnen de enige aanknopingspunten voor het vroege doordringen van het christendom in Arabië, het zogenaamde Arabisch schiereiland, waartoe in de Oudheid ook delen van Jordanië en Syrië werden gerekend. In een artikel in Biblical Archaeology Review beschrijft Ahmad Al-Jallad, Hoogleraar Arabische studies aan de Ohio State University, een archeologische vondst die mogelijk teruggaat tot de periode waarin het Arabische christendom opkwam.
Februari 2022
De vinger van Constantijn
25-02-2022
In een mensenleven verandert het christendom in het Romeinse Rijk van een vervolgde geloofsgemeenschap in de dominante godsdienst. Daarachter zit mede de hand van keizer Constantijn de Grote, die in 272 –1750 jaar geleden– wordt geboren.
Augustinus: Geef nieuwe kans na strafbaar feit
01-02-2022
Mensen die in de fout zijn gegaan, verdienen een herkansing. In onze samenleving is voor herstel en vergeving echter nauwelijks ruimte. Inzichten van de kerkvader Augustinus kunnen ons hierin verder helpen.
November 2021
Derde Week van de Vroege Kerk: samen luisteren naar eerste christenen
13-11-2021
Voor de derde keer vindt vanaf maandag de Week van de Vroege Kerk plaats. „Ik kijk er naar uit om samen te luisteren naar wat de Vroege Kerk ons wil leren”, zegt prof. dr. M. A. van Willigen.