Johannes Damascenus & Theodorus Abu Qurra / M. Op de Coul, M.J.H.M. Poorthuis

Titel: Johannes Damascenus & Theodorus Abu Qurra
Ondertitel: De eerste christelijke polemiek met de islam
Auteur: M. Op de Coul, M.J.H.M. Poorthuis
Uitgeverij: Meinema
Jaar: 2010
ISBN10: 9021142821
ISBN13: 9789021142821
bol.com Partner
Beschrijving: Dit eerste theologische debat tussen christenen en moslims brengt de moderne lezer terug bij de bron, bij het punt waar de discussie die onze tijd beheerst, is begonnen. De teksten in dit zesde deel van de Ad Fontes-reeks staan in het teken van de controverse, maar zijn ontstaan in een tijd waarin de betrekkingen tussen christenen en moslims eigenlijk niet onder grote spanning stonden. In de loop van de zevende eeuw kwamen grote delen van de Griekstalige wereld onder invloed van de islam. De snelle verspreiding van de nieuwe religie in van oudsher christelijke gebieden zorgde aan beide kanten voor een sterke reactie. Tot de eerste grote woordvoerders in het debat behoren de theoloog Johannes van Damascus ( 675-750) en zijn jongere tijdgenoot Theodorus Abu Qurra. Deze polemiek is een woordenstrijd tussen ontwikkelde mensen op een niveau dat in Europa zelden is geevenaard. Michiel Op de Coul (1961) is classicus en vertaler en als gastonderzoeker verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Marcel Poorthuis is docent interreligieuze dialoog aan dezelfde faculteit.
Tags: Ad Fontes